16 augustus 2017 wat-wil-ik

15 vragen die jou helpen te achterhalen wat je echt wilt!

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is mijn passie? Waarom heb ik eigenlijk geen hobby? Waar wil ik naar toe? Wat vind ik belangrijk? Dit zijn slechts een aantal vragen die mij regelmatig bezighouden. Waarschijnlijk ben ik niet de enige maar ik durf wel te stellen dat ik één van die mensen ben die meer dan gemiddeld overuren draait op deze vraagstukken. Onze hersenen gebruiken maar liefst zo’n twintig procent van alle calorieën die je eet, dus dat verklaart volgens mij ook wel waarom ik regelmatig zo moe ben. 

Op zoek naar jezelf

Deze zoektocht wordt met de jaren belangrijker. Wat wil ik? Waar ik vroeger niet verder kwam dan de hangplek op ‘het pleintje’, bevind ik me nu in balletzalen (bucketlist: op spitzen dansen), muziekcafe’s (bucketlist: zingen in een band), meditatiecentra (bucketlist: meer balans en rust in mijn hoofd), psychologen (bucketlist: ik wil ook ‘normaal’ zijn)…En toch…ik vind het antwoord niet. En als ik hèt antwoord denk te hebben, maken mijn hersenen weer een of andere kronkel waardoor het het toch niet is. Doodvermoeiend…ik zou eigenlijk moeten afvallen door al dat denken.

Google is mijn grootste vriend en vijand

Aangezien ik altijd op zoek ben naar antwoorden die mij (schijn)duidelijkheid geven, is Google mijn beste vriend. Google ‘weet’ alles. Je moet je eerst even worstelen door de grootste horrorverhalen en scenario’s waarin je 100% zeker weet dat je dood gaat, maar er staat altijd wel ergens een artikel die van waarde is. Daarnaast moet je natuurlijk altijd je eigen gevoel en logische verstand volgen. Mijn behoefte aan Google is het grootst in periode van dansende hormonen in mijn lichaam. Als een ware poppenspeler proberen ze mijn ‘flow’ te saboteren. De ene keer lukt het ze wel en de andere keer niet. Om te voorkomen dat ze me ook deze keer uit m’n tent wisten te lokken, googelde ik (oke ja voor de zoveelste keer…)’ wat wil ik?’.

Wat wil ik?

Nou typ het maar eens in (of misschien heb je het wel eens gedaan) en je wordt overspoelt met verschillende vragen, trucs&tips, ervaringen en theorieën. Hoe ik er ben gekomen weet ik niet meer, maar ik belandde op de pagina van thinksimplenow. Ik vind dit zelf echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling. Via een van hun blogposts kwam ik terecht op een stuk waarin ze je helpen een persoonlijke mission statement op te zetten aan de hand van 15 vragen. Ik heb een keer eerder een dergelijke oefening gedaan bij een seminar van Remco Claassen (ook een aanrader trouwens!) maar dit was toch weggezakt. Ik heb pen en papier gepakt, want dan schijn je beter te onthouden en heb het kunstje gedaan wat ik heel goed kan…mijn hersenen overuren laten maken.

De 15 vragen voor het maken van je persoonlijke mission statement

Uiteraard zijn er 100-den van dit soort sites en vragen etc. maar op een of andere manier werd ik aangetrokken tot deze. Graag deel ik ze met je zodat het jou wellicht ook helpt.

 1. Wat maakt je aan het (glim)lachten?
 2. Wat vond je vroeger het leukste om te doen? En nu?
 3. Welke activiteiten zorgen ervoor dat je de tijd vergeet?
 4. Waardoor voel je je fantastisch?
 5. Wie inspireert je het meest?
 6. Waar ben je van nature goed in?
 7. Wat zijn de typische vragen die mensen aan je stellen?
 8. Als je ergens les in zou geven, wat zou dat zijn?
 9. Waar heb je spijt van?
 10. Je ben nu 90 jaar oud en kijkt terug op je leven. Wat vond je het belangrijkste? List them out
 11. Wat zijn je diepste waarden?
 12. Welke uitdagingen heb je vroeger ervaren? En nu?
 13. In welke doelen geloof je heel sterk en voel je je mee verbonden?
 14. Wat is jouw boodschap en aan wie?
 15. Hoe zet je je talent, passie en waarden in om te helpen (mensen, projecten, organisatie, natuur etc.)
Persoonlijke misslon statement

Vervolgens wordt je verder geholpen om met behulp van deze antwoorden je eigen persoonlijke mission statement te schrijven. Je persoonlijke mission statement is jouw kompas die je door je leven leidt. Het bestaat uit 3 delen: wat wil ik doen, wie wil ik helpen, wat is het resultaat/toegevoegde waarde.

“Writing or reviewing a mission statement changes you because it forces you to think through your priorities deeply, carefully, and to align your behaviour with your beliefs”
~Stephen Covey, ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ 

De volgende opdrachten volgen:

 • Maak een lijst van ‘actiewoorden’ (zoals bijvoorbeeld delen, begrijpen, helpen, winnen etc.) die bij jou passen.
 • Maak een lijst van alles en iedereen die jij zou kunnen helpen
 • Definieer een einddoel: Hoe kunnen de mensen/dingen die jij gaat helpen profiteren van wat jij gaat doen.
 • Maak een samenvatting van deze punten in combinatie met de antwoorden van de 15 vragen en formuleer dit in max. 4 zinnen (zodat je het goed kunt onthouden).

Vooral deze laatste stap is super moeilijk, dus daar laat ik mijn hersenen de komende tijd overuren op draaien. Ik ben er nog niet (dat kan ook niet voor iemand waarbij het nooit goed genoeg is 🙂 ) maar ik ben in ieder geval wel weer een stukje verder op mijn vraagstuk ‘wat wil ik?’

Kan je niet genoeg krijgen van dit soort vragen? Een lieve vriendin van mij heeft een spel ontwikkeld waarin je jezelf en elkaar beter kunt leren kennen: Leefspel. Je kunt het samen spelen met je partner, je gezin, je familie, je vrienden, maar ook met je collega’s, je klasgenoten en nieuwe contacten. Neem eens een kijkje.

3 gedachten over “15 vragen die jou helpen te achterhalen wat je echt wilt!

 1. Met stip op nr.1 voor mij: loslaten van alle maatschappelijke conventies. Ben al aardig op weg maar kan altijd beter. Na mijn vakantie aan de slag met schrijven van mijn persoonlijke mission statement. Curious ?!! Mooi lief mens ben je ♡?

 2. Dank je wel Karin. Ik zeg wij gaan binnenkort weer eens bijkletsen. Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

 3. Mooi blog Mireille! Ik gun je rust in je hoofd en ruimte in je blik vooruit en een spiegel zodat je al je talenten die er zijn zelf ook gaat zien!
  En je weet het: Remco is mijn inspirator geweest. Wat mij nu enorm helpt is mijn Mastermind clubje van mensen met wie ik elke 6 weken bij elkaar kom om mijn leefregels en doelen die ik heb gemaakt op basis van mijn mission statement alive & kicking te houden en te behalen. Het is nooit perfect alles wat je opschrijft, maar je hebt een plan. En juist dat maakt dat je in actie komt en kan blijven. En ooh wat is het heerlijk om gechallenged te worden, support te krijgen en aan het denken gezet te worden door mijn Mastermind matties. Just do iT en je zult zien wat het jou kan opleveren. Good luck. En wil je meer weten, bel!

  PS mijn why: 2energize others so they feel empowered to act!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *