8 maart 2017 Skills-voor-plezier

Beheers jij deze 3 skills voor het maken van meer plezier?

Mijn persoonlijke ontdekkingstocht start vanuit het geloof dat als je de volgende 3 skills beheerst, je in staat bent meer plezier voor jezelf te creëren:

  • Skill 1: het vermogen je eigen problemen op te lossen
  • Skill 2: het ontwikkelen van emotionele intelligentie
  • Skill 3:het leren kritisch te denken
Skill 1: Het vermogen je eigen problemen op te lossen

Terwijl ik vroeger met mijn 2 blonde staartjes met rood fluwele lintjes (voor een meisje van die leeftijd een belangrijk detail), met mijn handjes op mijn rug iemand kon aankijken met een onschuldige blik om mij te helpen, sprak mijn zus de wijze woorden: zelluf doen. Als klein zusje (ook wel ‘liefkozend’ snotneus genoemd) keek ik erg tegen haar op (letterlijk ook want zij steekt met kop en schouders boven mij uit). En terecht blijkt nu, want zij voorzag al op jonge leeftijd dat het vermogen om je eigen problemen op te lossen leidt tot zelfstandigheid: een van de belangrijkste eigenschappen om je eigen vrijheid te creëren. Ook ik ben door de jaren heen erg bedreven geworden, zeg ik zonder enige gêne, in het zelluf doen. Iets waarop ik erg trots ben als zelfstandig werkende moderne vrouw. Het begon met ‘hoera! ik kan mijn eigen veters strikken’ naar ‘laat me met rust dat kan/weet ik zelf wel’ en ‘ik heb dat vaker gedaan, zal ik je helpen’ naar ‘laat maar joh, dat doe ik wel’….huh?! Hoe beter ik werd in het zelluf doen hoe minder ik het voor me zelluf deed. Inmiddels weet ik, dankzij mijn doe-mentaliteit heel goed hoe ik anderen kan helpen, maar mijn eigen problemen… Uhmm heeft iemand mijn rode fluwele lintjes gezien?

Skill 2. Het ontwikkelen van emotionele intelligentie

Een andere mooie eigenschap wat je als kind wel beheerst maar als volwassene veelal naar de achtergrond verdwijnt is fantaseren. Fantaseren stimuleert je creativiteit en vergroot je denkvermogen. Het leert je omgaan met je angsten en gevoelens. En zorgt ervoor dat je je leert inleven in een ander.

Daniel Goleman was de eerste wetenschappelijke schrijver die het begrip EQ (emotiequotient) in de wereld bracht. In het boek ‘Emotionele Intelligentie‘ beschrijft hij vijf elementen en hoe belangrijk deze zijn om succesvol in het leven te staan.

  1. Zelfbewustzijn. Je hebt een duidelijk beeld van je eigen sterke en zwakke punten.
  2. Zelfregulatie. Je bent in staat jezelf te beheersen en houdt rekening met je eigen belangrijke waarden.
  3. Motivatie. Je hebt voortdurend je eigen doel voor ogen.
  4. Empathie. Je kan je inleven in anderen en (h)erkent gevoelens en verlangens van anderen.
  5. Sociale vaardigheden. Hoe goed kun je omgaan met anderen en ben je in staat een win-win situatie te creëren.

Ik denk dat ik punt 1 en 4 wel redelijk onder de knie heb, nummer 5 lukt me alleen als ik voldoende energie heb en met 2 en 3 heb ik nog veel werk te verzetten.  En jullie?

Skill 3. Het leren kritisch te denken

Deze term heb ik voor het eerst gehoord van mijn man toen wij bespraken wat wij graag aan onze kinderen willen meegeven in de opvoeding. Mijn man zou de uitvinder kunnen zijn van het kritische denken. Ik vind het heerlijk om af en toe lekker ongenuanceerd ‘tekeer te gaan’ en wil dan vooral horen dat ik gelijk heb. En nog belangrijker dat ik dan ook, zonder discussie, gelijk krijg. Voor degene die tussen de regels door kunnen lezen…voel je mijn frustratie? :).

De verkorte uitleg van kritisch denken is ‘de kunst van het juist oordelen’. Een kritische denker heeft een open en onderzoekende houding en neemt niets op voorhand aan. Hij is nieuwsgierig en staat open voor informatie, ook al spreekt het zijn eigen opvattingen tegen. Hij analyseert, evalueert en weegt zijn oordeel af, gebaseerd op informatie uit diverse betrouwbare bronnen. Kritisch denken is niet eenvoudig, maar ik denk dat ik als maagd (sterrenbeeld) wel ingrediënten in huis heb [gevoelig, analytisch, behulpzaam, oplettend, betrouwbaar, kritisch, focus op detail, efficiënt, praktisch] om een poging te wagen. Ik ga de komende tijd eens even kritisch nadenken hoe ik dit in de praktijk kan gaan brengen.

Hebben jullie tips, adviezen of ervaringen? Zou je deze willen delen? Het is namelijk toch ook wel fijn als je niet alles zelluf hoeft te doen 😉

2 gedachten over “Beheers jij deze 3 skills voor het maken van meer plezier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *