23 maart 2017 wat-een-depressie-je-leert

Wat mijn depressie mij heeft gebracht

Depressie. Een zwaar onderwerp waar helaas nog veel taboe op rust. ‘Niemand’ heeft het, maar miljoenen mensen slikken antidepressiva. 1 op de 20 volwassenen kampt met een depressie. Bij jongeren is het zelfs 1 op de 15. De ene depressie is de ander niet. En de ene persoon is de ander niet. Het is dus heel erg lastig om het te herkennen. Voor een ander, maar zeker ook voor jezelf. Zeker als je zegt dat het altijd goed gaat. Lacht, terwijl je je tranen snel wegveegt. Nóg harder werkt, terwijl je lichaam je al meerdere (hevige) signalen heeft gegeven dat je toch echt moet stoppen. Het genoeg is, maar eigenlijk nooit goed genoeg is. Ik ben 1 van die 20 volwassenen…

De schaamte voorbij

Voor de meeste mensen in mijn omgeving is dit geen nieuws. Ik ben inmiddels de schaamte voorbij en praat er openlijk over. Mijn laatste duwtje was de mooie speech van Sofie van den Enk tijdens het Depressiegala. Gemist? Bekijk hem hier. Het is mij gelukt omdat ik eindelijk, aan mezelf, heb toegegeven dat ik niet gek ben. Dat er echt niks mis is met mij. Dat ik op bepaalde momenten, in bepaalde situaties, in bepaalde fases gewoon extra lief moet zijn voor mezelf. De tekst van het liedje Lessons in Love van Level42 omschrijft ‘mijn gevecht’ heel goed. Het begint met ‘ Ik ben niet trots. ik had het fout’. Dit is een mantra dat dagelijks door mijn hoofd gaat.

Lessons in love

De songtekst gaat vervolgens verder met het feit dat je er zo hard voor hebt gewerkt, maar dat het niet gelukt is. Terwijl je het zo graag wilde en misschien ook wel verwachtte. Teleurstelling, hoop en verdriet sijpelen door het nummer heen. Lees hier de tekst. Het is een liedje van een verbroken relatie…en dat is precies wat een depressie voor mij is. Een verbroken relatie met jezelf! Het heeft me altijd ontzettend veel gegeven om veelal gericht te zijn op de ander. Want dan hoef je het niet over jezelf te hebben. Om vragen te stellen, want dat ontwijkt zo makkelijk de antwoorden die jij moet geven (en het gevoel dat daarmee opgeroepen wordt). Behulpzaam, loyaal, oprecht, geinteresseerd en zorgzaam zijn een aantal mooie eigenschappen die mensen mij toeschrijven. Met dank aan ‘al mijn therapeuten’ die ik de afgelopen jaren heb bezocht, lepel ik dit rijtje met gemak op.

Lessons in love

When will you ever learn
Lessons in love
When there’s nowhere left to turn
Lessons in love
Don’t let your spirit burn
Lessons in love
I’ll wait ‘till you return

Wat een depressie je leert

In al die jaren praten, heb ik vooral lessons in love geleerd. Helaas ben ik nogal hardleers, want ik heb al een paar keer herexamen mogen doen ;). Blijkbaar was het niet goed genoeg…”when will you ever learn“. Als je eenmaal begint, is er inderdaad geen weg meer terug en is het terugvinden van dat vlammetje in jezelf het enige doel. De belangrijkste 10 (mentale) stappen die ik hiervoor genomen heb:

 1. erkennen dat ik het niet alleen kan
 2. mezelf uitpluizen, onderste boven en binnenste buiten halen met behulp van een professional
 3. boeken lezen, heel veel zelfhulpboeken. Ik kan je echt alle boeken aanraden van Brene Brown. Bekijk hier haar speech, welke al meer dan 28 miljoen keer bekeken is (hoezo gaat het altijd goed met iedereen?!?)
 4. leren luisteren naar mijn lichaam
 5. leren luisteren naar mijn lichaam
 6. leren luisteren naar mijn lichaam (sorry…beetje hardleers)
 7. leren luisteren naar mijn lichaam en óók nog toepassen
 8. toegeven aan jezelf dat je last hebt van depressies (let op! ik ben niet mijn depressie)
 9. leren vertrouwen en houden van jezelf. Fouten maken mag, wees mild!
 10. de kracht van kwetsbaarheid (dank je wel Brene!!). Praat erover!

En wat ik hier nu van geleerd heb? Dat ik echt klaar ben met therapeuten en zelfhulpboeken ;). Luisteren is het toverwoord (hè! dat is handig dat kan ik al) alleen nu in de 1e plaats naar jezelf (ahhh! dat is een uitdaging). Het is wel een uitdaging die ik vol energie aanga, want als je goed naar jezelf luistert, weet je dat dat knaagje in je buik (daar zit ‘ie bij mij) het beste met je voor heeft. En je vooral lessons in love wil leren.

Het blijft ‘hard werken’ want depressie blijft altijd op de loer, maar ik ben niet van plan te zitten wachten till you return.

P.s. Enne wat betreft stap 10. Wil je erover praten? Ik kan heel goed luisteren ;).

10 gedachten over “Wat mijn depressie mij heeft gebracht

 1. Hoi Mireille, heb je zin om binnenkort te lunchen bij Loos en bij te praten? Dan zal ik luisteren. Groet, Paul

 2. Wat een mooi, eerlijk bericht. Dank je wel voor het delen. Ja, Brene is a wise woman… and so are you!

 3. Dank je wel voor je mooie en openhartige verhaal. Zo herkenbaar. Voor mij mag dat leren luisteren naar je lichaam er nog wel een paar keer bij. En dan die teleurstelling (alweer) als het misgaat (alweer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *