23 juni 2017 down-to-earth

Down to Earth; wanneer je het tot de essentie terugbrengt, is het leven eenvoudig…

Dit één van de wijze spreuken van Nowaten, één van de wisdomkeepers uit de docu-film ‘Down to Earth’. Het volledige citaat luidt als volgt:

“Wanneer je het tot de essentie terugbrengt, is het leven eenvoudig. Maar we maken het zelf ingewikkeld met onze gedachtenpatronen. En door wat anderen mensen hebben bedacht om controle uit te oefenen op de mensheid. Weet je, dat verandert individuen in hoe ze denken, zodra dat gebeurt. Er zijn geen vrijdenkende mensen meer. We worden allemaal in de macht gehouden door een ander”.

Patroon van verwachtingen

Bammm…denk daar eens over na. Zoveel mensen verwachten ‘iets’ van je. En als je niet aan die verwachting voldoet zijn ze teleurgesteld in je. Deze teleurstelling krijg je teruggekoppeld in gesprekken waarbij je wordt aangesproken vanuit een verwachting zoals zij zouden willen zien dat jij je gedraagt. Dit patroon van verwachtingen van de ander begint al in de kleuterklassen. Vergelijkingen; één manier van les geven, dezelfde hoeveelheid lesstof en gemiddeld 30 kinderen waarvan verwacht wordt dat ze aan het eind van dat jaar allemaal op hetzelfde niveau zitten. Right 😉

Definitie van ‘Gemiddeld kind’

Deze manier slaat van jongs af aan al een deuk in het zelfvertrouwen van kinderen die niet het tempo van ‘het gemiddeld kind’ aan kunnen. Wie zegt dat de manier waarop les gegeven wordt de juiste is voor ieder kind? Bovendien reist bij mij de vraag: wat is een gemiddeld kind? Wie heeft de norm voor een gemiddeld kind bepaald? En waarop gebaseerd? De criteria om een kind over te laten gaan naar een volgend schooljaar liggen vast in grafieken. Is hierin ook meegenomen dat kinderen niet altijd dezelfde kansen krijgen om zich te ontwikkelen? Waarom kijkt niemand meer naar gave en potentie? Het creatieve deel van een kind en moedigt deze aan?

Intuïtie als raadgever

Als je kijkt naar volwassenen en hoe zij in contact treden met elkaar, is intuïtie het eerste waarop wij varen en bepalen of er een ‘match’ is of niet. Kinderen kunnen ‘intuïtie’  nog niet goed benoemen vanwege hun ondergeschikte rol naar volwassenen. Zodra hun gevoel aangeeft ‘geen match’, zullen zij zich niet openstellen om zich te uiten. In tegendeel, zij raken introvert, voelen zich niet gehoord en zullen ‘ander gedrag’ vertonen. Daarbij is de definitie van ‘ander gedrag’ bepaald door iemand die een verwachting heeft van hoe kinderen zich horen te gedragen. Deze kinderen worden ‘gevormde volwassenen’.

De reden achter de reden

Ik heb een onbezorgde jeugd gehad (love my mom, dad and sis), waardoor ik mij zonder onderdrukking heb kunnen ontwikkelen. Vast ook de reden voor mijn heerlijke stronteigenwijze karakter en waardoor ik feilloos op mijn intuïtie vertrouw. Mijn kinderen hebben deze onbezorgde jeugd niet. Verre van. Mijn twee pubers vertonen ‘ongewenst ander gedrag’, waarbij ik nu even de norm hanteer gebaseerd op de invulling volgens status quo. Mijn meisje zet zich niet bewust af. Ze snakt naar adem omdat onze maatschappij zo gecreëerd is dat we in de maat moeten lopen en aan verwachtingen moeten voldoen.

Ongewenst of  gewenst gedrag?

Ongewenst? Jazeker! Voor mij omdat mijn meisje van huis vertrekt op zaterdag richting Maastricht en niet meer naar huis wil. Voor school omdat zij haar toetsen niet heeft gemaakt. En ook zeker ongewenst omdat ik me zorgen maak, niet om haar maar om de boze wereld die misbruik maakt van haar mooie karakter. Ongewenst voor haar?? Nee! Het was Vaderdag en ze heeft verdriet. Ze wil niet thuis zijn. Thuis (Den Haag) zijn teveel pijnlijke herinneringen. Ze wil rust in haar hoofd en is opzoek naar vrijheid. Ze is pas 15 maar zo voelt zij zich niet. Ze is anders. Ze voelt zich anders. Een gevolg van afwijzingen op de definitie en norm ‘ongewenst ander gedrag’.

Dankbaar voor Spiegels

Een jaar of twee geleden kreeg ik voor korte tijd een Rotterdamse gezinscoach toegewezen. Mijn eerste verzoek aan haar: ik wil dat jij mijn kinderen weerbaar maakt en dat zij zich kunnen verdedigen ten aanzien van vooroordelen over hun vader. Haar reactie naar mij: ben jij weerbaar gemaakt?? Dit maakte dat wij vanaf het eerste moment een klik hadden. Rotterdamse en recht door zee#doe mij maar gewoon de harde waarheid. Ik heb veel aan haar spiegels op mijn uitspraken gehad, waardoor ik nu nog beter in staat ben om te horen wat mijn kinderen verbaal niet vertellen. Mijn meisje is weer thuis en ik hoor haar verdriet en innerlijk gevecht.

De docu-film Down to Earth schetst ons een spiegel op belachelijk gedrag. Het staat niet meer in verhouding met de realiteit van de maatschappij waarin we nu leven en toch reflecteert het je om met andere ogen te gaan kijken. Bovendien heb je overal een eigen keuze in#omdenken. Van mijn persoonlijke spiegels ‘en route’ zijn er maar weinig. Degene die ik tegenkom koester ik #Plekje in mijn hart#Wisdom# Wanneer je het terugbrengt tot de essentie is het leven eenvoudig….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *