1 december 2017 een-ode-aan-mezelf

Een ode aan…mezelf

We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘je kop boven het maaiveld uitsteken’. De hele uitdrukking luidt ‘Wie het hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt zijn kop eraf gehakt’. Met andere woorden doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, doe je maar niet beter voor dan de rest. Waar je in Amerika wordt geprezen om je opvallende rode splinternieuwe Porsche, krijg je hier een met autosleutels gemaakte handtekening in je lak. Het wordt tijd voor een ode aan mezelf!

Calvinisme

Deze mentaliteit hebben wij vooral te danken aan de hervormer Johannes Calvijn. Zijn gedachtengoed is de basis van de meeste Protestante kerken. Calvinisten waren dan wel in de minderheid maar wel zeer invloedrijk door de steun en bescherming van de regerende vorsten. Het calvinisme werd de norm. De Nederlandse Grondwet is zelfs sterk gebaseerd op calvinistische principes, standpunten en uitgangspunten. Calvinisme staat voor sober en zuinig en ‘doe maar gewoon’. Niet te koop lopen met je successen en je emoties. Laat vooral niet zien wat je hebt en waar je trots op bent. Sloof je niet uit maar werk wel keihard.

The American dream

Het heeft ons heel ver gebracht als land. Te ver? Zijn we te ver doorgeschoten? De mentaliteit van the American Dream staat dan misschien weer te ver van ons af maar ergens in het midden kunnen we elkaar toch wel tegenkomen? Ik vind dat er niks mis is met hard werken (niet verwarren met te hard werken). Vaak heb je het ook nodig om te komen waar je wilt komen. Niet altijd, maar over het algemeen wordt hard werken ook wel beloond…en waarom zou je daar dan niet  van mogen genieten? Waarom mag je niet delen en laten zien waar je zo trots op bent? Waarom staat ‘je kop’ op het spel als je dat wel doet?

Koop gewoon die fucking rode opvallende blitsbak, schreeuw van de daken hoe geweldig je bent, strooi met geld, geniet van je leven….Waarom? Nou gewoon omdat het JOUW leven is!

Fake smile

En wat doen wij massaal…We verontschuldigen ons als we opvallen. Kiezen zwart als onze favoriete kleur…want dan val je niet zo op (oké en het maakt je slanker, dat is ook niet geheel onbelangrijk). We hangen de vuile was niet buiten…nee we laten het binnen stinken, want doen we dat wel dan wordt het je snel afgeleerd. Met gemak noemen we 100 slechte eigenschappen van onszelf op maar hebben moeite met het noemen van 3 goede…en als we ze wel weten dan zwakken we dat natuurlijk flink af. We gaan massaal op cursus omdat we dat ene ding nog niet goed beheersen…en gaan daarbij met gemak voorbij aan die 10 dingen waar wel in uitblinken. GEKKENHUIS.

Daarom deze ode aan mezelf! En ik nodig jullie uit om dit zelf ook vooral te doen.!

Ik hou van mij

Je moet mij even leren kennen en ik jou ook voordat ik je echt toelaat, maar is die match er…dan ga ik door het vuur voor je. Ik kijk rustig de kat uit de boom maar ben ik wel heel enthousiast en spontaan. Ik ben betrokken bij de mensen om mij heen. Luister, vraag door en hoor ook wat er ‘niet’ gezegd wordt. Ik probeer er te zijn en te helpen want ik vind het belangrijk dat de mensen (en dieren) om mij heen gelukkig en gezond zijn. Trots ben ik dat ik kwetsbaar durf te zijn en gelukkig bezit ik over een flinke dosis creativiteit en een enorm doorzettingsvermogen. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Ik bevat de juiste hoeveelheid zelfspot en humor en ben er trots op dat ik steeds meer in mijn kracht begin te staan. Wat een leuk mens ben ik toch eigenlijk 😉

En dan ga ik nu rustig in het maaiveld zitten wachten…tot mijn kop eraf gehakt wordt… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *