7 april 2017 geld-maakt-wel-gelukkig

Geld maakt wél gelukkig!

Tjonge jong wat is dit nu weer voor commerciële kopregel. Ja sorry, ik moet toch wat verzinnen om jullie aandacht vast te houden? :). Nee maar serieus, ik ben van mening dat geld zeker gelukkig maakt. Ok, kom maar op met alle gedachten die nu in je opborrelen. “nou ja zeg, ze is wel veranderd sinds ze in Den Haag woont“, “echt he! hoor haar dan praten“, “zij heeft makkelijk praten“, “wat is dit nou weer voor onzin, ze slaat door”, “ik ben het volkomen met haar eens”, “waarom zou ze dit vinden?”. Aha en op die laatste gedachte zat ik te wachten. Ik vind namelijk dat geld gelukkig maakt omdat…

Geld maakt gelukkig, tot op zekere hoogte

Geld speelt een rol in het ervaren van geluk, zegt het onderzoek Sociale samenhang & Welzijn 2015 van CBS.  Mensen met hogere inkomens geven hierin aan gelukkiger te zijn dan mensen met lagere inkomens.

geluk naar hoogte van het gestandaardiseerd inkomenEchter, zijn je gezondheid, het hebben van werk, of relaties belangrijker voor het ervaren van geluk. Als deze factoren mee worden gewogen, wordt het verschil kleiner. Alleen er blijft een verschil tussen de hoge en lage inkomensgroep. Hoe kan dat toch? Dat ik toch niet zo’n snob ben (jaja want in Nederland ‘mogen’ wij niet over succes of geld praten) als het nu lijkt, licht ik graag toe met onderstaande 4 stellingen.

Geld is de waardering van succes 

Ik ben van mening dat geld zelf niet gelukkig maakt, alhoewel het wel handig is in deze consumptie maatschappij. En hier hebben we, wat mij betreft gelijk het grote pijnpunt te pakken. De consumptiemaatschappij. Wikipedia geeft de volgende definitie.

Een consumptiemaatschappij is een samenleving waar vrije tijd overwegend wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven, om daarover na te denken en om te pronken met aangeschafte goederen.

Deze goederen verschaffen prestige en gaan onderdeel uitmaken van je identiteit. Hoe hoger het loon, hoe hoger de voldoening die wordt gehaald. Hoe hoger de voldoening, hoe hoger je geluksgevoel. Het overgrote deel van de bevolking heeft succes inmiddels (bewust maar ik denk juist grotendeels onbewust) gekoppeld aan het verdienen van veel geld.

Geldgebrek geeft stress 

Ik ken helaas genoeg mensen in mijn omgeving die duidelijk laten zien dat het hebben van weinig geld echt stress oplevert. En we weten allemaal dat langdurige stress, je echt ziek kan maken. En bovenstaande onderzoek heeft juist aangetoond dat het hebben van een goede gezondheid een hele belangrijke factor is in het gelukkig zijn. Het hebben van weinig tot geen geld leidt tot onder andere het niet (op tijd) meer kunnen betalen van je rekeningen. Wat vreselijk is want die constante druk van aanmaningen, schuldeisers en dreigementen (gas/water/energie afsluiting, huis kwijtraken etc.) lijkt mij killing. Ik zeg bewust lijkt, want ik mag mij gelukkig prijzen dat ik dit nog nooit heb meegemaakt. Naast deze enorme stress is de maatschappelijke druk nog groter, je kinderen worden er door hun omgeving op beoordeeld en zelfs veroordeeld. Daar is zelfs een eigen woord voor ‘skeer‘. Je ziet je omgeving op vakantie gaan, nieuwe spullen kopen etc.  Overigens is dat andersom ook zo, mijn zoon werd in het begin van zijn brugklasjaar standaard kakker genoemd, door de wijk waarin wij wonen (and I’m still Mier from the Merenwijk 🙂 ). Wij mensen zijn nu eenmaal groepsdieren en willen, hoe je het went of keert, er toch ook gewoon bij horen. Of je wil of niet, deze ervaringen dragen niet bij aan je zelfvertrouwen en voor we het weten zitten we in onze cirkel van betrokkenheid in plaats van in onze cirkel van invloed.

Geld stimuleert groei 

We kennen allemaal de uitspraak: stilstand is achteruitgang. Zo werkt dat ook met geld. Als je jezelf vanuit eigen kracht hebt opgewerkt en je geld hebt verdiend, dan ervaar je groei. Letterlijk in je vermogen maar ook in het vermogen jezelf te ontwikkelen en je eigen succes te ervaren. Het is niet heel gek, dat dit leidt tot meer zelfvertrouwen. Het enige nadeel aan groei is…wanneer is het genoeg? In deze maatschappij is the sky the limit, dus wanneer stopt het? Om het continue gevoel van gelukkig zijn vast te houden, moet je dus continue jezelf overtreffen. Poeh vermoeiend. Maar een ding is wat mij betreft wel duidelijk, als je niets doet gebeurt er sowieso niets, dus moet je in control zijn van je eigen leven met een actieve instelling.

Geld biedt vrijheid en onafhankelijkheid  

Werken we om te leven of leven we om te werken? Dit heb ik recentelijk zelf ervaren. Vorig jaar heb ik een half jaar thuis gezeten omdat ik echt niet meer kon. Te lang, te hard doorgegaan en wederom (hardleers) niet naar mezelf geluisterd. Als zelfstandig ondernemer betekent dit; geen inkomen. Geen inkomen = geen geld = geen eten = geen rekeningen betalen etc. zie bovenstaand. Gelukkig heb ik de jaren ervoor keihard gewerkt en was ik zo slim om een potje op te bouwen, dus had ik eigenlijk voor mezelf vrijheid gekocht. Ook beschik ik nog over een van de andere factoren van geluk, het hebben van een liefdevolle relatie die het geluk heeft ook een goede baan te hebben. Maar goed, ik zag dat geld mij vrijheid bood en onafhankelijkheid want ondanks dat ik niet werkte kon ik nog steeds mijn eigen boontjes doppen (zelluf doen), totdat ik steeds langer thuis zat…en het potje niet werd aangevuld, de bodem in zicht kwam, maar mijn eigenwaarde wel had gehangen aan mijn succesvolle ondernemerschap en ik inmiddels rete reactief was geworden. STRESS!! Hmmm en dit was volgens mij juist de reden dat ik mezelf had benoemd tot bankdirecteur (met lekker de voetjes omhoog). Geld biedt dus inderdaad vrijheid en onafhankelijkheid, maar met een houdbaarheidsdatum.

Ik vind dat geld gelukkig maakt omdat… 

De huidige maatschappij zo is ontwikkeld dat geld centraal staat in alles wat wij doen en zijn. Eigenlijk heb ik een hekel aan geld, juist omdat het ervoor zorgt dat je afhankelijk wordt, het je groei bestuurt, het je stress geeft en je de sticker ‘loser’ of ‘winner’ opplakt. Maar aan de andere kant geloof ik ook heel sterk dat je in je cirkel van invloed moet blijven. Ik kan niet eigenhandig de maatschappij ombuigen naar een geef-deel-ontplooi maatschappij. Wat ik wel kan doen, is het geld dat ik verdien inzetten voor mij, mijn gezin, familie, vrienden en iedereen die ik maar kan helpen. Mijn gezondheid, mijn relaties en het hebben van leuk werk maken van mij de allergelukkigste persoon in de hele wereld. En ja geld speelt hierin een grote rol, nu nog wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *