23 april 2017 Succes-het-effect-op-anderen

Waarom reageren wij negatief op andermans succes?

Als je ADHD hebt, vind iedereen je verhalen interessant, maar als je succes hebt wil niemand het horen“. Dit waren de woorden die mijn vriendin van de week uitsprak. Interessant is wat er toen gebeurde…in een fractie van een seconde dacht ik “huh heeft ze het nu over mij?”. Mijn man en zoon hebben namelijk ADHD en het was een hobbelige weg voor hen om te komen waar ze nu zijn. Dat hield ons dagelijks bezig en nog steeds eigenlijk, maar gelukkig nu wel steeds vaker in positieve zin. De dieptepunten heb ik regelmatig gedeeld met vrienden en familie. Ondertussen ging haar verhaal verder en ik riep mezelf weer bij de les en luisterde verder. En wat bleek het verhaal ging totaal niet over mij, mijn man of mijn zoon. Het had zelfs niets met ADHD te maken, maar alles met haar negatieve ervaringen hoe mensen reageren op succes. Ik daalde weer af naar mijn eigen gedachten en bleef hangen bij 2 punten.

“1. Waarom voelde ik me aangesproken?”                            “2. Waarom reageren mensen negatief op succes?”

Actief luisteren

Ik vind van mijzelf dat ik van nature een goede luisteraar ben, maar dat wil niet zeggen dat ik niet afgeleid word. Echt luisteren is namelijk heel erg moeilijk. Wij zijn als mens heel veel met onszelf bezig. We gaan er maar even vanuit dat dit vooral onbewust gebeurt. Ik ben geen neurowetenschapper maar vind ‘hersenen’ wel super interessant, dus probeer ik hier veel over te lezen. Wat ik ben tegen gekomen is dat je brein 2 standen heeft: de focus-stand en de dwaal-stand.

In je focus-stand ben je gericht op het verrichten van één taak en niet in staat om te multi-tasken. De dwaal-stand stelt je in staat verbindingen te leggen en te luisteren naar je eigen hersenspinsels. In de oertijd was het schakelen tussen deze standen heel duidelijk: je ging in focus-stand als er gevaar dreigde of voor eten moest zorgen en in dwaal-stand als je kon uitrusten en in het vuur staren.

De wondere wereld van de hersenen

In onze dagelijkse bezigheden ervaren wij doorgaans geen vergelijkbare spanning als de oermens, alhoewel het er op kantoor soms best spannend aan toe kan gaan ;). De hyperfocus die onze voorouders nodig hadden om te overleven, hebben wij niet meer nodig. Onze hersenen gaan hierdoor automatisch vaker in de dwaal-stand staan. Het schijnt dat je heel veel zuurstof en glucose verbruikt als je je aandacht verlegt van het ene onderwerp naar het andere onderwerp. Het kost dus heel veel energie om in de dwaal-stand te staan.

Om te kunnen focussen heb je dezelfde energie nodig en je begrijpt het al…dat is bijna op. Lekker in je dwaal-stand staan is dus eigenlijk heel vermoeiend. Sterker nog op lange termijn is het zelfs nog extremer. Door het velen schakelen tussen al die onderwerpen in je hoofd maak je het stresshormoon cortisol aan. Je zet jezelf dus eigenlijk in een ‘overlevings-stand’ terwijl je juist aan het chillen bent. Zie je hoe interessant de hersenen zijn?

Je dwaal-modus is echter wel heel belangrijk want het maakt je creatief en in staat om problemen op te lossen. En ook om tot rust te komen na het intensief werken aan één taak. Maar goed, ik dwaal af….

We hebben ongeveer 3000 gedachten per uur. Dat is 50 gedachten per minuut…bijna 1 gedachte per seconde. Het is dan eigenlijk ook niet zo gek dat ik mij aangesproken voelde. Ik zat gewoon lekker in mijn dwaal-stand.

Keerzijde van succes

Oké vraag 1 heb ik dan wel beantwoord. Alhoewel ik ben daar zelf wel tevreden over (succes 😉), maar het kan zijn dat jij daar heel anders tegenaan kijkt. In dat geval, laat je het me even weten in een comment onderaan dit bericht? Anyhow, ongeveer 70% van je gedachten blijken negatief te zijn. Dit is omdat angst de grootste driver voor gedrag is. Vroeger was het namelijk best wel handig bang te zijn voor die sabeltandtijger. En dit is wat mij betreft de verklaring voor het feit dat mensen het moeilijk vinden om successen aan te horen. Nou goed een paar succesjes is wel oké, maar het kan toch niet zo zijn dat alles meezit?! In het geval van het verhaal van mijn vriendin is dit dus wel het geval. Fantastisch toch? Zou je denken? Maar wat krijgt zij te horen…’nu is het wel genoeg‘, ‘hou maar op met dat opscheppen‘.

Dit deed me overigens gelijk denken aan mijn blog geld maakt wel gelukkig…Ai! Daar ging weer een dosis zuurstof en glucose…en ik zat net zo lekker in mijn focus-stand ;).

Oh ja en wat ook niet meehelpt is dat wij Nederlanders bekend staan als calvinistisch. Wij lopen niet te koop met onze successen, kapitaal of bezittingen. Eigenschappen als soberheid, zuinigheid, lijdzaamheid vieren hoogtij. Dus als het dan echt allemaal goed gaat ‘wat toch bijna niet kan?!’ ga je dit toch zeker ook niet in alle geuren en kleuren vertellen? Kijk uit hoor! Want voor je het weet gaat je dwaal-stand met je aan de haal en zit je vast in je eigen web van hersenspinsel en eigen ervaringen en kijk je lijdzaam toe hoe zuinig en sober jij jouw eigen successen eigenlijk altijd ervaart.

Succes moet je vieren

Dus lieve vriendin (je weet wel wie je bent) ik heb het je direct al gezegd maar hierbij nog een keer ik ben supertrots dat het zo goed gaat en ik gun het jou (en met name de hoofdpersoon uit jouw verhaal) van harte en mogen jullie maar nog veel meer succes hebben!!!! En die reacties? Trek het je niet aan…ga lekker naar buiten voor wat frisse lucht en biedt een snoepje aan…dan kan diegene er weer even tegenaan :).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *