24 januari 2018 oplichterssyndroom

Oplichterssyndroom: “er komt een moment dat ze me doorhebben en zien dat ik het helemaal niet kan!”

Je weet dat je goed werk doet en toch denk je iedere keer “er komt een moment dat ze me door hebben”. Jouw succes is het gevolg van een gelukje of een gevalletje ‘op het juiste moment’. Je hebt gewoon het idee dat je niet zo goed bent als die ander. Herken je dit? Dan heb je net als zo’n 65% van alle vrouwen last van het oplichterssyndroom.

Zij zijn groot en ik ben klein

Calimero. Wie kent hem niet. Het zwarte kuikentje in een nestje met alleen maar gele kuikentjes. Wist je trouwens dat Calimero eigenlijk niet zwart is maar vies. Hij was namelijk voor het eerst te zien in een wasmiddel reclame en zou na gebruik van dit product weer helemaal schoon zijn. Omdat voornamelijk vrouwen schoonmaakmiddelen kochten, werd een zielig figuurtje bedacht waar iedere huisvrouw medelijden mee zou krijgen..maar dat terzijde.

“Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”.bedriegerssyndroom-calimero

 

 

 

 

 

Het werd een groot succes en naast een eigen tekenfilmserie is het gedrag van Calimero ook een geheel eigen leven gaan leiden. Het Calimero effect of Calimerocomplex. Het wordt omschreven als het gevoel of bewustzijn dat men vanwege zijn geringe omvang niet serieus wordt genomen en geen invloed kan uitoefenen. Ik ben hier de laatste tijd ook veel mee bezig zoals je hebt kunnen lezen in mijn laatste 2 blogs loslaten en levenslessen.

Wat is het oplichterssyndroom

Calimerocomplex en het oplichterssyndroom… het heeft allemaal te maken met onzekerheid. We kennen onszelf van binnen (over het algemeen) heel goed. We kennen onze eigen angsten en onzekerheden maar zien anderen eigenlijk vooral van buiten. Doordat we onszelf vaak vergelijken lopen we tegen het volgende aan…de ijsbergillusie.

ijsberg-illusie

Wij kunnen niet in iemand zijn hoofd kijken. We zien dus alleen maar het gedrag van de ander. En wat zij willen dat we zien en weten. Omdat we alleen dit ‘ideaal’ beeld zien, ook aangedikt door social media, herkennen wij onszelf niet in de ander…in onze ogen de succesvollere ander. Vooral ook omdat wij heel erg bewust zijn van onze onderkant van de ijsberg. Het gevolg is dat wij daadwerkelijk denken dat hun leven, prestaties en successen beter, groter en gemakkelijker zijn dan die van ons. Wij zijn niet meer in staat om te zien dat onder de oppervlakte, deze ‘andere succesvollere’ mensen, net zo zijn als wij. Met al hun onzekerheden, angsten, obsessies, zwaktes, neuroses, kwellingen.

Succesvolle mensen

Het gaat voornamelijk om succesvolle vrouwen blijkt uit het onderzoek en het boek Fuck die onzekerheid van Drs. Vreneli Stadelmaier. Maar ook bij mannen komt het veel voor. Het gaat uiteraard niet om echte bedriegers maar om mensen die succesvol zijn, maar het idee hebben dat ze dit niet echt zijn. In deze snelle wereld kan je ook heel snel stijgen op die ladder. En naarmate je succesvoller wordt, heb je dus ook meer te verliezen. Dit kan voor de een betekenen dat ze maar geen risico’s nemen en ‘genoegen nemen’ met wat ze hebben en ‘accepteren’ dat ze niet hebben wat ze eigenlijk willen (en ook kunnen). Voor de ander betekent het keihard doorgaan en ‘dealen’ met deze gedachten en gevoelens wat uiteindelijk kan leiden tot burn-outs en depressies.

Ik ben gegaan voor de tactiek…vooral doorgaan! En we weten allemaal hoe dat voor mij is afgelopen.

De oplossing

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Erken dat de hersenen van de ander exact hetzelfde werken als die van jou. Iedereen is hetzelfde. Jij bent NIET uniek. Je hebt dezelfde universele gedachten en gevoelens als ieder ander mens.

Het sleutelwoord is vertrouwen! Vertrouw erop dat iedereen net zo imperfect is als jij.

Eén gedachte over “Oplichterssyndroom: “er komt een moment dat ze me doorhebben en zien dat ik het helemaal niet kan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *