11 december 2017 hulp-vragen-of-aanbieden

Hulp vragen of hulp geven?

December is altijd zo’n maand waar we met z’n allen even stil staan. Letterlijk ook want als er sneeuw valt in Nederland is het hele land ontregelt šŸ˜‰ Maar we puffen vooral ook even uit van het afgelopen jaar en maken ons op voor het nieuwe jaar. Terugkijken en vooruitkijken. Stilstaan bij deĀ mensen die belangrijk voor ons zijn en bij de mensen die er niet meer zijn. Wat ging er goed? En wat ga je volgend jaar echt anders doen?Ā 

Het roer om

Bij mij is enkele jaren geleden al een andere koers ingezet. Het roer ging om! Alleen voer ik mee op een schip die ‘toevallig’ die kant op ging. Toeval bestaat eigenlijk niet want dit is het gevolg van de keuzes die je maakt. Zodra je een andere denkrichting inslaat, zie je de dingen ook echt anders en sta je open voor ontwikkelingen en mensen die je anders wellicht niet had gezien. Maar toch had ik het idee dat ik niet zelf aan het roer te stond. Jaren heb ik het idee gehad dat ik een toeschouwer was van mijn eigen leven, een figurant in een film. De afgelopen jaren heb ik de hoofdrol weten te bemachtigen en nu ben ik bezig de regie ook echt in eigen handen te krijgen.

De wereld van…

Mijn diepe val was uiteraard een optelsom van verschillende ervaringen en factoren maar het laatste duwtje kreeg ik toen ik besloot voor mezelf te beginnen. Ik was er klaar voor, maar ineens lag alle druk en verantwoordelijkheid bij mij…bij mij alleen. En dat was too much to handle. Zeker voor een perfectionist als ik. Een ‘hokje’ die ik altijd probeer te ontkennen en zo hard mogelijk probeer weg te duwen. Maar in iedere persoonlijkheidstest komt ‘ie weer naar boven. Zo ook in de laatste: een personal map van mijn wereld.

Het begint al met de regel: Jij bent een PERFECTIONIST. Eigenlijk in alles!

Een personal map is een leuke manier om je gedrag en communicatie voorkeuren in kaart te brengen, maar ook confronterend. Vooral omdat je ook dingen ziet die je eigenlijk niet wil zien van jezelf. Ik zie hierin vooral de redenen waarom ik zo ver gekomen ben…kritisch, gericht op kwaliteit en verbeteren van prestaties. Daarnaast heb ik het vermogen om mensen goed in te schatten en te doorzien wat hun gevoelige punten zijn. Ik ben tactvol en beschik over een luisterend oor. Over het algemeen werk ik stapsgewijs en behoud het overzicht. Eigenlijk alles wat ik nodig heb om mijn vak goed uit te oefenen.

de-wereld-van

Grenzen open

Het wordt een ander verhaal als ik lees dat ik als afstandelijk, betweter, gesloten, prikkelbaar wordt ervaren. Ik slecht tegen kritiek kan, sarcastisch, lange tenen heb en een enorme control freak ben. Daarnaast schijn ik resultaat belangrijker te vinden dan persoonlijke relaties. Vooral dit laatste zet voor mij het geheel weer in perspectief…het is maar een testje…Ik kan namelijk in heel veel meegaan maar dat ik resultaat belangrijker vind dan mensen is echt niet waar. In mijn ideale wereld moet het juist meer draaien om mensen en menselijke interactie. Ik vind dat we meer open moeten staan voor de ander en elkaar juist meer helpen, steunen en gunnen. Wij zijn sociale dieren en door de toenemende welvaart lijkt het idee te ontstaan dat we elkaar niet meer nodig hebben. Integendeel. Je hebt elkaar nodig om te groeien en te bloeien.

Bruggen bouwen

De afgelopen jaren heb ik in mijn privĆ© leven maar ook als ondernemer ervaren hoe zwaar het is om alles uit jezelf te halen. Ik wilde niemand belasten maar waarschijnlijk ook aangestuurd door mijn perfectionisme dacht ik het zelf wel te kunnen. En hulp vragen c.q. aannemen blijft toch een lastig dingetje (niet alleen voor mij maar iedereen worstelt daar wel mee). Na 6 jaar als zelfstandig ondernemer en een stormachtige privĆ© tijd heb ik ervaren dat je elkaar nodig hebt.Ā Je kan namelijk echt niet alles zelf en je bent echt niet (nee, echt niet) overal goed in. Ik vind het belangrijk om klaar te staan voor anderen, actief hulp aan te bieden, te luisteren en oprecht (zoveel mogelijk zonder oordeel) er voor iemand te zijn. En zoals Gandhi het zei:

“Be the change you wish to see in the world”

Cat your Service

Ik volg hierin steeds meer mijn gevoel. Zo kwam ik laatst een oproep tegen van Cat your ServiceĀ . Een webshop van enthousiaste Kim die haar passie is gaan volgen en leuke, modieuze design artikelen voor katten is gaan verkopen. Kim is net gestart en nog zoekende hoe ze haar webshop op de kaart kan zetten. Zonder na te denken volgde ik mijn poezenhart en heb mijn hulp aangeboden. Voor mij ‘een piece of cake’ maar het geeft de ander net dat extra zetje, steun, duwtje in de juiste richting. En ik kan je vertellen het resultaat (want tja dat is volgens mijn test waar het voor mij om draait…) is enorm, te weten: dankbaarheid, enthousiasme, goed gevoel. ZIJ BLIJ, IK BLIJ. En dat is wat we toch willen…zoveel mogelijk happy moments, plezier en joy in het leven.

With a little help from your friends

Daarom wil ik jullie vragen om de uitspraak van Gandhi ook zoveel mogelijk te integreren in je eigen leven om op deze manier samen meer plezier te maken en ervaren in het leven. En voor deze ene keer is het niet erg om de lat heel erg hoog te leggen toch, je krijgt er zoveel voor terug.

Ben je nieuwsgierig naar de passie van Kim? Check dan haar website, Facebook of Instagram. En nog leuker is als je haar ook wilt helpen. Dit kan heel simpel door te liken, delen of misschien zelfs haar website te bezoeken en iets te kopen. Alle kleine beetjes helpen en kunnen voor een ander een groot resultaat (ok ok ok misschien hebben die testen toch een kern van waarheid šŸ™‚ ) opleveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *