21 november 2017 knaagje-in-je-maagje

Ken je dat knaagje in je maagje?

En dan bedoel ik niet dat knaagje waar Winnie de Poeh het altijd over heeft. Alhoewel, sinds ik op dieet ben weet ik wel wat hij bedoelt. Nee ik bedoel dat vervelende gevoel dat je altijd kreeg als je een proefwerk moest maken en niet goed geleerd had. Dat gevoel dat je krijgt als je vlak voor dat ene spannende moment staat. Dat knaagje…

Het blijft knagen

Ik heb hem vaak. Ineens, vanuit het niets is ‘ie daar. Om vervolgens heel lang te blijven knagen. Ik wil dat het weggaat, maar ik weet niet hoe het daar kwam en hoe het weggaat…en dat knaagt aan me. Soms weet ik wél hoe het komt. Mijn hoofd stuurt dan razendsnel een herinnering naar mijn emotie….zo van “weet je nog…”. Net als toen mijn jongste een verdoving bij de tandarts kreeg. Niks aan de hand, hij deed het top. Gelukkig de tandarts ook :). Maar ineens was het daar…”weet je nog dat hij voor heel veel dingen allergisch is”…”weet je nog dat hij een paar keer in het ziekenhuis is beland met ademnood”…”blijf je even bij de les! Zie je niet dat die spuit in z’n mond zit..straks is hij allergisch…..”.

Wat is toch dat knaagje?

Nou heeft iedereen wel eens een knaagje en is dat verder niets om je druk over te maken. In mijn geval is het knaagje een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Wikipedia zegt het volgende:

Voor wie aan een gegeneraliseerde angststoornis lijdt, staan de frequentie, intensiteit en duur van de zorgen niet in verhouding tot hun feitelijke bron. De optredende spanningen staan de dagelijkse gang van zaken in de weg. Het betreft vaak zorgen over werk, geld en gezondheid (ook van anderen).

Hoe je eraan komt? Het kan genetisch zijn, het gevolg van een nare gebeurtenis of bepaalde sociale situaties, drank&drugs, langdurige stress. In mijn geval is het waarschijnlijk een combinatie van:

  • pestervaring op de basisschool
  • genetisch
  • langdurige werkgerelateerde stress

Ik ben er altijd op voorbereid dat er iets mis gaat. En in mijn hoofd gaat het dan ook goed mis. Om dat te voorkomen wil ik alles goed onder controle hebben en houden. Vermoeiend? Jazeker! Doodvermoeiend. Ik kan mezelf volledig uitputten. Maar gelukkig loopt het altijd zoals ik van te voren tot in de puntjes had gepland…not!?!

Knaagjes vullen geen gaatjes

Maar goed, liever heb ik antwoord op de vraag…hoe kom je eraf?

In principe is het een waarschuwing, het geautomatiseerde alarmsysteem van je lichaam. Iedereen heeft dit. Het is wetenschappelijk onderzocht dat de meeste zenuwen zich in je buik/darm bevinden en dat deze zenuwen rechtstreeks verbonden zijn met je hersenen: de brein/darm verbinding.

Het zegt ook (kort door de bocht) dat als je darmflora verstoord is, dit impact heeft op je geestelijke welzijn. Wil je hier overigens meer over weten dan raad ik je echt het boek de mooie voedselmachine aan. Op een hele luchtige, praktische en humoristische manier wordt uitgelegd hoe je spijsvertering werkt en welke effecten het heeft als het ‘niet werkt’.

Nou heb ik veel te lang overgewicht gehad, snoepte ik te veel en te vaak, bewoog ik te weinig (oké oke…beweeg…) en heb ik inmiddels ervaren wat het effect is van goede voeding. Ik heb daar eerder over geschreven in de blog gun jezelf een gezond en gelukkig leven.

Ook heb ik EMDR therapie gevolgd. EMDR wordt vaak ingezet bij angststoornissen, de gevolgen van (meervoudige) traumatisering, chronische pijn of een negatief zelfbeeld. Bekijk in dit korte filmpje wat het is en hoe het werkt. Echt geloof me, ik kan het je aanraden!

Niet knagen maar van je af bijten 

Het gaat inmiddels al een stuk beter. De grootste druk is bij mij van de ketel. Maar goed iets wat je genetisch is meegegeven poets je niet weg. Dus zit mijn knaagje er nog steeds. De ene dag erger dan de andere dag. Wat het precies veroorzaakt zal ik toch niet achter komen want die darm/brein verbinding is zo’n drukke snelweg, dus daar heb ik me bij neergelegd.

Maar mede door een recentelijke tarot kaarten sessie met een vriendin, waarbij ik de kaart van de duivel trok, weet ik dat het tijd is om meer van me af te bijten. Het is klaar om altijd maar aan me te laten knagen. Ik ben er klaar mee. Het is tijd om echt meer voor mezelf op te komen. Duidelijker uitspreken wat en hoe ik het wil, in plaats van rekening te houden met de ander om te voorkomen dat ik misschien wel iets zeg wat hij/zij niet leuk vindt…..en ze daardoor mij niet leuk vinden. Misschien dan…wordt het rustiger in mijn hoofd en rustiger in mijn buik.

En die pot honing van Winnie de Poeh is wellicht ook zo gek nog niet want honing bevat namelijk probiotica en dat houdt weer de darmflora gezond…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *