8 november 2017 kunst-als-kracht-van-kwetsbaarheid

Kunst als kracht van kwetsbaarheid

“Welkom in mijn hoofd”. Zo opende Cristina Martins haar voorstelling. Cristina tekent. Ze tekent alles wat in haar hoofd zit en wat in haar hoofd opkomt. Met haar tekeningen neemt ze ons mee op reis door haar ‘binnenwereld’ en toont hiermee de kracht van kwetsbaarheid. Deze beelden roepen emoties op, herinneringen, associaties. Dit is voor iedereen anders. Vaak gebeurt dit allemaal stilletjes van binnen, maar voor deze voorstelling is de ‘binnenwereld’ door 12 kunstenaars in de vorm van beweging, muziek, zang, dicht gedeeld met de ‘buitenwereld’.  

Veilige plek

Je hoofd is het enige plekje waar je je kan terugtrekken. Niemand komt daar bij. In je hoofd mag en kan alles, daar ben je echt vrij. Tenminste als je je eraan durft over te geven en niet laat misleiden door al die 100.000den gedachten die dagelijks door je hoofd stromen. Daar zit er namelijk altijd eentje tussen die je zegt dat iets niet kan of mag. Een beperking waardoor je je laat afleiden van het dagdromen wat je soms zo hard nodig hebt, om de realiteit van alledag te relativeren.

Als kind kon je dit heel goed. De mooiste verhalen en dromen had je en je geloofde er heilig in. Totdat je dit in je enthousiasme deelde met iemand, die vervolgens zei “hahaha dat kan toch niet”. En na de zoveelste keer ging je het geloven. Je stopte beetje bij beetje met fantaseren en het najagen van jouw dromen. Je hield het veilig binnen. En ging dwalen…totdat je door de bomen het bos niet meer zag.

Kwetsbaarheid

Nu heb ik eerlijk gezegd niet veel verstand van kunst. Ik voel me altijd een beetje verloren en begrijp het vaak niet. En mijn eerste reactie is vaak “hahaha dat kan toch niet”…

Maar ‘kan niet’ bestaat niet. Het is eerder ‘wil niet’. In mijn geval (maar ik denk stiekem bij heel veel anderen ook) het niet willen toelaten. Bang om iets te voelen wat je langgeleden hebt opgesloten. Om afgewezen of uitgelachen te worden. Bang om kwetsbaar te zijn…schaamte!

De afgelopen jaren heb ik (gelukkig) geleerd dat kwetsbaarheid juist je kracht kan zijn. Het tonen van je kwetsbaarheid zet vele processen in gang. Het zorgt ervoor dat je dichterbij jezelf komt doordat je je eigen schaamte onder ogen durft te komen. En leert te ontdekken wat bij jou hoort en wat bij iemand anders hoort. Als je kwetsbaarheid toont lokt dit (bewust en onbewust) een reactie van de ander uit.

De mensen die nog niet zover zijn zullen het (voelt als ‘je’) afwijzen en als je echt pech hebt wordt het tegen je gebruikt. Of het je raakt is aan jou. Jij bent namelijk degene die bepaalt of het je raakt of niet. Mensen die eenzelfde proces hebben doorlopen (of daar mee bezig zijn) zullen je eerder spiegelen en tonen je ook hun kwetsbaarheid. Wat er gebeurt is een gevoel van herkenning, vertrouwen en verbinding. Je veilige plekje binnen blijkt ook veilig buiten te zijn.

Echt contact

Dit is het gevoel wat ik kreeg bij de voorstelling van Cristina. Een groep mensen bij elkaar die openstonden voor en door kwetsbaarheid. Én dit met elkaar durfde te delen. Nog steeds begreep ik bepaalde verbeeldingen en vertalingen niet maar dat hoefde ook niet want ik voelde ze. Ik liet het binnenkomen in mijn eigen binnenwereld. Ik voelde echt contact! En ja, ik sta er open voor. Kleine Mireille die vroeger graag wegdroomde in haar ideale fantasiewereld met een tomeloze creativiteit en enthousiasme. Alles kan in mijn ‘binnenwereld’. Alles kan in mijn ‘buitenwereld’! Als ik maar wil.

En met een beetje hulp van mooie mensen zoals Cristina die hun kwetsbaarheid durven delen en zelfs weten te integreren in hun dagelijkse leven. Dit soort mensen bevestigt mij dat je juist sterk bent door kwetsbaar te zijn.

Ben je benieuwd naar de tekeningen van Cristina en wat dit bij jou oproept? Neem eens een kijkje op haar instagram pagina cristina_martins_ Of nog beter maak echt contact en ga eens langs in haar atelier/winkel What’s Happening in de Boekhorststraat, Den Haag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *