1 januari 2018 levenslessen-Joyn's

Levenslessen die ook jou kunnen helpen. Ik deel ze graag alle 5 met je. Doe er je voordeel mee!

Iedere dag leer je weer een beetje meer. Als je er middenin zit heb je het niet altijd door, maar als je terugkijkt op een heel jaar realiseer je je dat je heel veel levenslessen hebt geleerd. Voor mij persoonlijk was 2017 hét jaar van verandering. ‘The change’ van Obama kwam voor mij wat later, maar goed ik doe altijd alles graag met een omweg

Mijn levenslessen

Eigenlijk is het al 5 jaar aan de gang. In 2012 werd mijn transitie in gang gezet. De jaren ervoor waren hobbelig met hoge pieken en dalen, maar niets wat ik niet aankon. Want tja…als je het negeert is het er toch gewoon niet? Totdat het in 2012 insloeg als een bom, ik kon het niet meer negeren en ontkennen. Ik stond aan de rand van het ravijn en verloor mijn evenwicht…Onderweg naar beneden kon ik mij af en toe aan een rots of boom vastklampen zodat ik mijn keiharde val kon breken. Ik viel, lag op de bodem en was compleet gebroken. Lachend keek ik naar boven en zei: “niets aan de hand hoor, een beetje bloed en een paar schrammetjes”.

Tijdens mijn val en mijn klim naar boven heb ik de volgende belangrijke levenslessen geleerd en ervaren.

Levensles 1. Leef gezond

Dit is van alle levenslessen misschien wel de grootste lifechanger geweest. Wat gezonde voeding voor je kan doen heb ik al eerder beschreven in “gun jezelf een gezond en gelukkig leven“. Mensen met een burn-out en/of depressie weten wat het is als je het niet hebt…energie. Het vliegt er vaak harder uit dan dat je het kan aanvullen. En als je eenmaal je reserve energie aan het opmaken bent, wordt het nog lastiger om weer op krachten te komen, ondanks alle goedbedoelde adviezen van mensen. Het lukt alleen als het vanuit jezelf komt. Dat betekent dat je met iedere vezel in je lichaam moet voelen dat het echt anders moet.

Regelmatig heb ik met mijn hoofd bedacht dat ik het anders wilde, maar omdat mijn gevoel nog niet overtuigd was, gingen al mijn pogingen als een nachtkaars uit. Helaas heb je altijd een nare gebeurtenis nodig die je ogen openen. De problemen met mijn eigen gezondheid (helse zenuwpijnen en een depressie) die mij belemmerde mijn leven te leven, waren het kantelpunt. Mijn gevoel zei nu ook voor het eerst: het is genoeg!

En zo ben ik gezonder gaan leven…

Ik ben begonnen met het schrappen van suikers, melkproducten en gluten. En serieus na een week hoofdpijn begon mijn energie toe te nemen. Met het toenemen van mijn energie, nam ook mijn nachtrust toe. Blijkbaar had ik dit dag/nachtritme onbewust omgedraaid. Ik ben van alle frisdranken afgestapt en van 1 glas water per dag naar minimaal 1,5 liter gegaan. Met mijn voeding kwam er dus energie binnen en via het water vloeide alle gifstoffen naar buiten.

In het rijtje voor een gezond leven: eet/drink gezond, zorg voor voldoende slaap ontbreekt er nog eentje…beweeg. Hier ben ik mee begonnen met vele duinwandelingen in mijn eentje maar ook met veel lieve vriendinnen. Overtuigd door mijn buuf, gaat het in 2018 nu ook echt gebeuren….ik ga (wéér) sporten.

Levensles 2. Laat los 

In het artikel “het zit in onszelf” van Jan Rotmans las ik dat je over je eigen schaduw moet heen stappen. Als je wilt veranderen moet je alles wat je ooit geleerd hebt, loslaten. Je gaat als het ware jezelf opnieuw ontdekken. Een keer in de zoveel tijd is dat echt nodig. Dat loslaten vind ik denk wel de moeilijkste van de door mij geleerde levenslessen. Ik wil graag controle houden en dat kan alleen als je de touwtjes in handen hebt. Uiteraard weet ik ook dat dit schijnveiligheid is en dat het enige is waar ik invloed op heb, mezelf is. Maar ik wil het echt. Mijn oude vaste gewoontes en eigenschappen hebben me ver gebracht maar zijn inmiddels verouderd en het is tijd voor een update.

En zo ben ik gaan loslaten…

Door heel erg goed te luisteren naar mezelf. Ik ben nogal belast met angsten en onzekerheden dus dat was voor mij de graadmeter. Zodra ik het knaagje in mijn maagje voel, weet ik dat er werk aan de winkel is. Ik heb niet altijd direct het antwoord of de oplossing maar het feit dat ik begin door te krijgen wanneer ik dat knaagje krijg en ik ga luisteren waar dit door getriggerd wordt, geeft al rust. In 2017 heb ik al best veel losgelaten of heb daar een goed begin mee gemaakt. Ik ben hard aan het werk met het loslaten van mijn aangeleerde en aangeboren overtuigingen, die mij niets meer brengen:

 • Iedereen moet mij aardig vinden
 • Het gaat altijd goed (met mij)
 • Ik moet geld verdienen
 • Ik mag niet falen
 • Het is mijn verantwoordelijkheid dat mensen blij en gelukkig zijn
 • ‘Buiten’ is gevaarlijk
 • Ik ben mijn werk
 • Mijn mening is niet belangrijk
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Anderen zijn leuker en gezelliger
 • Niemand zit te wachten op mijn verhalen en ervaringen
 • Ik ben te serieus
Levensles 3. Neem de tijd

Het leven gaat te snel. Dat is niet alleen mijn mening maar dat is ook wat ik voel. Ik heb constant het gevoel dat ik achter de feiten loop, word ingehaald door nieuwe kennis en informatie en niet mee kan. Ik ben er nu wel achter dat dit niet door mij komt, maar dat dit de maatschappij is waarin we nu leven. Sinds de industriële revolutie denderen we maar door en volgen de nieuwste ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Met het toenemen van deze veranderingen, nemen ook de verwachtingen en daarmee ook de onzekerheden toe. Om mee te kunnen is het belangrijk dat je flexibel bent, het is belangrijk dat je mee verandert. Alleen weten we ook dat veel mensen verandering willen (soms zelfs eisen) maar zelf niet willen veranderen.

Het ligt namelijk altijd aan die ander. Eigenlijk had iedereen onder de kerstboom een spiegel moeten krijgen met de boodschap om daar zo vaak en goed mogelijk in te kijken. Verandering begint namelijk echt alleen bij jezelf!  Zo’n spiegel dwingt je namelijk om even stil te staan. Stil te staan bij jezelf, jouw invloed, jouw impact, jouw rol in het geheel. Wat wil jij? Wat kan jij betekenen? Wil je meerijden op die alsmaar doordenderende trein? Of is het helemaal niet erg als je een keertje vertraging oploopt.

“In de vertraging zit de versnelling”

En zo ben ik de tijd gaan nemen…

Ik keek regelmatig in die spiegel maar even snel en nam net genoeg de tijd om even mijn mascara bij te werken, zeg maar. Ik keek naar 1 ding en probeerde dat te perfectioneren, maar zag daardoor niet het geheel. Nu neem ik meer de tijd, de tijd om te luisteren naar mezelf en de ander. De tijd om echt contact te maken en te relativeren. Wat is nu echt belangrijk, op korte en lange termijn. Dit resulteert sinds de laatste jaren in mijn visuele doelen. Soms is het een doel voor dat jaar, maar vaak is het een voortschrijdend inzicht van de jaren ervoor. Hoe lang het duurt maakt niet uit, als ik de tijd maar blijf vrijmaken voor de dingen die ik echt belangrijk vind.

2018-goals

Levensles 4. Een veilige omgeving

Een van de basisbehoeften van de mens is veiligheid. De een vindt dit belangrijker dan de ander maar wij willen allemaal leven in een wereld waarin je veilig over straat kan, waarin je je mag uitspreken zonder aangevallen of opgepakt te worden. Een omgeving waarin je je kinderen kan laten opgroeien en minstens alle kansen kunt geven die jij ook hebt gekregen. Waar we gezonde lucht kunnen inademen en niet ziek worden van de producten die we eten en drinken. Een plek waar we geholpen worden door mensen en instellingen als we dit nodig hebben.

Een veilige omgeving is voor mij de afgelopen jaren heel belangrijk gebleken. Door mijn van nature introverte en gevoelige karakter is vertrouwen een grote uitdaging. Of liever gezegd het wegnemen van wantrouwen. Het begint uiteraard met vertrouwen in jezelf en het overwinnen van je angsten. Dit lukt alleen door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen.

En zo ben ik een veilige omgeving gaan maken…

In mijn geval ben ik het volgende gaan doen:

 • bloggen en het delen van mijn verhalen en ervaringen
 • tijdelijk gestopt met werken (dat betekent in mijn geval als zzp-er geen inkomen)
 • afscheid nemen van mensen
 • zeggen wat ik vind en voel (confrontaties aangaan)
 • aangesloten bij een netwerkorganisatie
 • erkennen dat ik gevoelig ben voor depressies, stress en angsten
 • nee zeggen

Aangezien bovenstaande veel energie kost is het nog belangrijker dat je terug kunt vallen op je veilige haven van thuis en je omringt door mensen (en dieren!) die jou energie geven en je helpen op te laden. Mijn veilige haven is de afgelopen jaren flink veranderd. Soms is het goed om dit even tegen het licht te houden en jezelf af te vragen “waarom ga ik ook alweer met deze mensen om?”, “waarom ben/werk ik hier ook alweer?”.

Levensles 5. Hou van jezelf

En zo zag ik op de Facebookpagina van een vriendin verschijnen:

“To name all the things that you love, how long would it take for you to name yourself”

Deze vind ik zo treffend! Waarom zijn wij altijd zo gericht op de ander. Zijn wij continue aan het vergelijken en zetten wij onszelf daarmee op een schaal – wel leuk/niet leuk. Ik kan van alles opnoemen waar ik gek van/op ben en van wie ik hou, maar inderdaad het heeft lang geduurd voordat ikzelf in dat rijtje voorkwam. Tegen onze kinderen zeggen wij vanaf dag 1 dat zij het meeste van zichzelf moeten houden en gelukkig is die boodschap aangekomen. Zelf worstel ik daar wel mee. Het gaat beter. Vooral door het toepassen van bovenstaande 4 levenslessen, gaat het de goede kant op.

En zo ben ik meer van mezelf gaan houden…

Ik ben mezelf meer gaan gunnen. Vooral het ‘moeten’ ben ik aan het leren loslaten. Het is zoals het is. Ook ben ik letterlijk tegen mezelf gaan zeggen dat ik de moeite waard ben en leuk zoals ik ben. Complimentjes neem ik tegenwoordig vaker aan, in plaats van een tegenreactie waarin ik de leuke boodschap gelijk probeer te downsizen. Daarnaast ben ik gewoon gaan doen. Minder nadenken en gewoon die duik nemen in het diepe. Het ervaren in plaats van beredeneren. Maar zoals gezegd door het steeds beter onder de knie te krijgen van de levenslessen 1 tot en met 4, ga ik steeds meer van mezelf houden. Ik gun dat jou ook echt!

Jouw levenslessen 

Door het delen van mijn levenslessen hoop ik dat ik jou heb kunnen helpen, net dat laatste duwtje, een bevestiging of misschien wel een eerste stap naar jouw ‘life change’ te geven. Iedere dag is weer een nieuwe kans om te leren en te genieten van je leven. Heb jij levenslessen die je wilt delen? Ik hoor ze graag want delen is vermenigvuldigen en op deze manier kunnen wij voor elkaar het plezier in het leven nog verder vergroten. Laat ze daarom achter in de comments zodat wij ze allemaal kunnen lezen en op onze eigen manier kunnen toepassen :).

2 gedachten over “Levenslessen die ook jou kunnen helpen. Ik deel ze graag alle 5 met je. Doe er je voordeel mee!

 1. Hallo Mireille,
  Ik kwam al surfend op jouw blog terecht. Inderdaad herkenbaar.
  Wilde je meegeven datje mooi schrijft: Duidelijk, gevoelig met een knipoog.
  Heb met plezier en aantal stukken gelezen en direct het boek van Jan Rotmans besteld 😉
  Veel succes en plezier tijdens je verdere levensverhalen!

  Hartelijke groet,
  Simone

 2. Hoi, heel herkenbaar, loslaten deed ik al van mijn eigen familie, ik ben anders, negative vrienden en kennissen, situatie waar jij geen invloed op kan hebben.. Mijn verwachtingspatroon was altijd hoog, gezind eten deed ik al maar teveel! Vandaar een enorm. Overgewicht, houden van mijzelf lukt neer en meer, alleen sta ik al een tijdje stil, wat wil ik jullie echt, waarom leef ik… Ik ben gelukkig op’t vlak van mijn kids echte eerlijke vrienden, huisje poes, mis wel de liefde van een man/vriend ik heb geen werk door mijn adhd, artrose maar ga dit jaar een nieuw traject in, maar mijn grootste vraag blijft.. Wat wil ik?!?!?! Liefs marions_life (Instagram naam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *