15 april 2017 loslaten-is-het-nieuwe-vasthouden

Loslaten is het nieuwe vasthouden

Loslaten is het nieuwe vasthouden, type ik stoer in als titel terwijl ik met aangespannen en opgetrokken schouders zit. Lichaam en geest communiceren direct met elkaar. Mijn aangespannen schouders ‘verraden’ al dat ik dit een moeilijk onderwerp vind. Alles wat ik nog lang niet heb losgelaten verzameld zich razendsnel in mijn hoofd en bekijkt mij heel kritisch “tsss ga jij hier een blog over schrijven? nou ben benieuwd…” En gelijk heeft het hoopje niet losgelaten onderwerpen. Als ik ergens niet goed in ben is het wel in loslaten. Tegelijkertijd als ik iets zo graag zou willen…is het wel loslaten. 

Free your mind and the rest will follow

Loslaten doet pijn

De dames van En Vogue zongen het al. Free your mind and the rest will follow. Dat klink echt zo super makkelijk en volgens mij is het ook het meest gegeven advies. “joh, laat toch los”. Maar weet je, loslaten doet pijn. Er is namelijk ooit een (waarschijnlijk goede) reden geweest dat je bent gaan vasthouden. Loslaten betekent afscheid nemen van iets of iemand of iets aanvaarden waar je waarschijnlijk al heel lang bewust of onbewust tegen aan het vechten bent. Wat loslaten nu zo vreselijk moeilijk maakt is de pijn die hier onlosmakelijk bij vrij komt. De pijn die er hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor is dat je juist bent gaan vasthouden.

Op zoek naar zekerheid

Zo weet ik heel goed wat ik wil. Ken ik mezelf (inmiddels) door en door en weet ik precies waar mijn kracht en zwaktes liggen. En als ik iets wil dan zorg ik dat ik het altijd realiseer. Zo heb ik mijn hele leven al gehoord dat ik dingen niet kan of beter niet kan doen. En iedere keer als dit tegen mij gezegd werd, dan ging er een extra motortje in mij aan die ervoor zorgde dat “ik het wel ff zou laten zien”. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik alles (ja echt alles) wat ik mezelf als doel had gesteld, heb gehaald. #hoera #hoezeee #holadiee enzo. Maar waar ik echt moeite mee heb, is als iets me overkomt. Een verandering die ik niet zag aankomen, of in ieder geval in mijn hoofd niet op deze manier had ‘gepland’ of eigenlijk zelfs over nagedacht heb. Dan slaat deze zelfverzekerdheid om in angst. En we weten allemaal…angst is een slechte raadgever. De angst om geen zekerheid te hebben.

Het ervaren van pijn

Voordat je kan loslaten moet je wel eerst weten wat je vasthoudt. Ik denk dat je hier alleen maar achter komt wanneer je onderstaande stappen doorlopen hebt.

change-curve

Aan de hand van een persoonlijke voorbeeld leg ik de stappen uit. In 2012 heb ik de overstap gemaakt naar zzp. Vanuit de (relatieve) zekerheid van een vaste baan en een vast inkomen, ben ik mijn hart gaan volgen. En ik hoorde: “zou je dat nou wel doen?”. En ja hoor….het extra motortje ging aan. Ja dat ga ik doen en het gaat me lukken. Ik ging het helemaal doen op eigen benen en vanuit eigen kracht. Mijn eerste opdracht was bij mijn toenmalige werkgever, die mij nog even iets langer wilde houden maar dan vanuit een zzp-constructie…hmmm lekker comfortabele start.

En toen…toen werd ik losgelaten in de wijde wereld en mijn eerste ‘echte’ opdracht was….een regelrechte ramp. Het druiste in tegen al mijn beloftes en principes, maar die had ik zoals gewoonlijk opzij gezet en ging voor de zekerheid (inkomen en ego…want ja ze wilde mij!!!). Deze shock ging geruisloos over in ontkenning, want ik liet het toch niet mislukken? En mijn kracht is…vooral doorgaan en het realiseren! Dus hoppa schouders eronder (weet je wel die opgetrokken, gespannen schouders die mij allemaal signalen stuurde) en gaan! Totdat mijn extra motortje vast liep en mijn ‘basis’- motor begon te sputteren. Ik begon langzaam vast te lopen.

Vallen en weer opstaan 

Gelukkig had ik nog mijn privé-leven waar ik terecht kon, maar inmiddels was ik daar ook (zonder dat ik het toen door had) beland in stap 2 en 3 en voor ik het wist zat ik tegelijkertijd met mijn zakelijke crisis in een privé crisis. En ik kan je vertellen, als je op 2 fronten in hetzelfde schuitje zit is dat op z’n zacht gezegd niet handig. Ik stortte volledig in, maar niemand had dit door, want ik was inmiddels in stap 4 beland en deed alles om mezelf op de been te houden. Ik bleef vasthouden aan alles waarvan ik eigenlijk wel wist dat ik het moest loslaten, maar ja….ik wilde die pijn niet voelen. En wat ik wilde voorkomen, werkte ik in de hand….ik werd losgelaten. Ai! dat was niet de bedoeling, ik ben toch degene die controle heeft over haar eigen leven?

Na het inzien (na lange tijd met het accepteren van hulp ) van mijn persoonlijke gevecht ben ik gaan erkennen dat ik lange tijd energie in zaken en mensen heb gestopt die mij persoonlijk niet helpen. Ik deed dit omdat ik vasthield aan een vast en oud patroon, als ik maar ‘please’ dan krijg ik daar zekerheid voor terug. Zekerheid in de vorm van bevestiging, acceptatie en waardering. De angst en de pijn van het gevoel dat ik het niet waard ben, er niet mag zijn en dat ik het niet kan, dat ik faal probeerde ik hiermee te voorkomen.

Leren loslaten  

Inmiddels ben ik bij stap 6 aangekomen. Ik zit gelukkig weer in een stijgende lijn. Ik heb bewust afscheid en afstand genomen van situaties, mensen en zaken. En dit was en is heel onwennig, maar echt het voelt goed. Het voelt goed dat ik luister naar mezelf en inzie dat wat ik vasthield, beter kon loslaten. En achteraf…nooit had moeten vastpakken. Maar ik ben ook heel dankbaar dat dit is gebeurd. Ik heb veel geleerd en gelachen want het was zeker niet allemaal kommer en kwel. Ik ben vooral (achteraf!!!!) heel blij dat ik dit heb mogen ervaren en dat ik zie wat er is gebeurd. Een deel ligt bij mij, een deel ligt bij de ander maar het grootste deel ligt bij het feit dat ik me toen niet bewust was van de wijze les van En Vogue….free your mind and the rest will follow.

Spelenderwijs ben ik aan het ontdekken (met en zonder Joyn’s) dat de enige zekerheid die we hebben, is dat niets zeker is. Maar ik weet wel…als je loslaat, heb je 2 handen vrij en de rest volgt vanzelf.

loslaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *