4 mei 2017 onzekerheid

De emotionele rollercoaster genaamd onzekerheid

Een writersblock heet dat geloof ik he? Dat je wel wil schrijven maar het gewoon niet lukt. Mijn hoofd blokkeerde de afgelopen twee weken. Dat is ook niet geheel onlogisch want het draaide namelijk al op volle toeren. De afgelopen weken (en nog steeds) waren namelijk een emotionele rollercoaster. Onzekerheid zorgde voor een wilde rit tussen hoop en vrees. Zo’n situatie wat altijd ‘bij anderen’ gebeurt, maar nooit bij jezelf. 

Onzekerheid

Lekker cryptisch. Omdat ik wel heel close betrokken ben, maar het niet om mij draait in deze situatie, deel ik vanuit privacy overwegingen geen details. Waar ik het wel over wil hebben is wat onzekerheid in zo’n periode met je doet. Onzekerheid ken ik al mijn hele leven. Wie niet zou je zeggen. Een beetje onzekerheid is ook niet erg. Ik denk dat het je behoedt voor het maken van keuzes die achteraf niet zo handig blijken. Het is namelijk toch prettiger (voor de meeste mensen) om een beetje controle te hebben. Maar aangezien het leven geen zekerheid biedt, kan de behoefte aan controle sterker worden en vaak gaat dit gepaard met angst. En we weten allemaal…angst is een slechte raadgever.

Gegeneraliseerde angststoornis 

Ik heb diverse ‘stickers’ opgeplakt gekregen. Naast een burn-out, zelfbeeld-trauma en depressie kreeg ik ook de sticker gegeneraliseerde angststoornis. Kort gezegd, je maakt je overmatig zorgen over ALLES en met name over werk, geld en gezondheid (ook van anderen). Je zet jezelf (vaak onnodig) onder stress. Ik werd dan ook wel vergeleken met een hertje die verstijft van angst in de koplampen van een auto keek. Het verschil met het hertje is alleen dat als de angst geweken is hij weer rustig ronddartelt, terwijl mijn lichaam continue in deze stress-stand bleef staan. Je begrijpt, dat op een gegeven moment je lichaam hier ook op gaat reageren. Dit resulteerde in vastzittende spieren, hoofdpijn, maag/darm problemen en het ergste (vind ik) slaapgebrek.

Wat slaap tekort met je doet

Slapen is namelijk één van de belangrijkste levensbehoeften van de mens en net zo belangrijk als goede voeding en beweging. Op een gegeven moment kom je in een vicieuze cirkel terecht. Want, beïnvloed je overmatige denken je slaaptekort of beïnvloed juist je slaap tekort je overmatige denken? Nachten heb ik de wakker gelegen met een onophoudelijke stroom aan gedachten die allemaal ‘waar’ waren en vooral ’s nachts uitvergroot werden. En de volgende dag betaalde ik de rekening. Ik was moe, chagrijnig, passief en somber en ondertussen ging het circus is mijn hoofd gewoon verder.  Maar gelukkig heb ik een manier gevonden om dit onder controle te houden (jaja! controle daar houden we van) en heb dit al een tijdje niet gevoeld.

Tot afgelopen week. De meest heftige scenario’s kwamen voorbij onderbouwt met mijn eigen theorieën, waarvoor ik steun vond op het almachtige world wide web. Want ja…google is in angstige tijden mijn beste vriend, het doel is om een einde te maken aan die onzekerheid. Ondanks dat je weet dat je vooral niet op internet moet kijken, doe je dit toch. En uiteraard vind je voor al je gedachten ‘bewijs’.

Vertrouw erop dat het goed komt

Gelukkig zie ik nu in wat er gebeurt en wat mijn reactie hierop is. Als je dit patroon herkent, kan je het namelijk voor zijn. En wat ik inmiddels ook heb geleerd, is dat niets zeker is in het leven en dat je een keuze hebt. De keuze om te kiezen voor positiviteit of negativiteit. Negatieve gedachten zorgen voor een negatief gevoel en aangezien we (onbewust) handelen naar gevoel, zitten we hoppa! in die vicieuze cirkel. Het gaat me niet heel gemakkelijk af want ik neig (als dierenliefhebber 🙂 ) er naar om te kiezen voor de weg met alle beren erop. De situatie die nu speelt is ook zeker niet eentje waar je eens even lekker kan gaan oefenen met deze materie. Dus ik heb geen andere keuze…dan te kiezen voor de positieve benadering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *