28 maart 2017 ouderschap-doe-je-samen

Ouderschap…dat doe je samen!!!

Ouders…dat ben je samen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden door het hebben van het mooiste wonder dat bestaat; een kind 😉  Ouderschap draagt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Het vraagt om het belang van jullie kind boven je eigen belang te kunnen zetten. Maar wat als één van de ouders tijdens deze verantwoordelijke taak het belang van het kind uit het oog verliest en kiest voor eigen belang. Wat als daar strafbare feiten bij gepleegd worden, waarvan de consequenties in directe verbinding staan met “Ouderschap…dat doe je samen”. Hoe ga je om met onvermijdelijke emoties die dan volgen? En waar krijg je hulp als communicatie tussen ouders niet meer op een fatsoenlijke manier lukt?

Hand in eigen boezem

Als ouders, om welke reden dan ook, niet meer op een fatsoenlijke manier met elkaar kunnen communiceren, zijn hun kinderen de dupe. Ik ben van mening dat iedere ouder de plicht heeft om in “kind belang” te handelen. Als dit niet meer in onderlinge samenspraak lukt, dan maar alleen! Deze taak, die hoort bij verantwoordelijk ouderschap, is vooral gecompliceerd als er sprake is van huiselijk geweld (geestelijk of lichamelijk). Intimidatie maakt angstig en machteloos en toch is er een weg naar hulp, alleen moet je die wel zelf zoeken. En juist dat stukje “hand in eigen boezem” is wat vaak niet gebeurd. Je voelt je machteloos en alleen. Er ligt geen handboek met informatievoorziening klaar, maar je bent sterker dan je denkt en deze kracht zit tussen je oren; mentale kracht.

Cirkels doorbreken

Je zal je eigen koers moeten varen. Een koers die alleen jij zelf kan beïnvloeden door het maken van bewuste keuzes. Praat erover met je huisarts of deel je zorgen met een vriend of vriendin. Praten over jouw deel van ouderschap is de eerste en belangrijkste stap om te zetten en samen ben je wijzer (en sterker). Ik spreek uit ervaring en wil graag helpen met het zetten van stappen. De focus die ik bij iedere beslissing in mijn achterhoofd had was: mijn wet is wil. Wil ik dit? Zo niet, dan moet ik zelf een stap zetten om het anders te doen. Alleen dan kan ik die cirkel doorbreken. Deze bewuste stapjes altijd makend in samenspraak met anderen. En ook al lijken het kleine stapjes in het begin, bij elkaar opgeteld maken ze uiteindelijk een grote sprong richting het positieve.

Jouw toekomst begint vandaag

Mijn volgende blogs zullen gaan over het doorbreken van taboes en cirkels, maar ook over het aanreiken van handvatten. Soms met een persoonlijk voorbeeld uit mijn eigen situatie, waarbij het belang van een kind altijd op de 1e plaats staat. Soms alleen met nuttige informatie en tips. Delen van deze informatie kan helpend zijn voor iemand die net dat steuntje in de rug nodig heeft om de stap “over angst” te nemen. Joyn’s staat voor de zoektocht naar plezier en plezier delen. Dit doe je samen. Ook als op dit moment het “plezier” er even niet is. Vandaag begint jouw toekomst door een keuze te maken voor: “Mijn wet is wil….”

3 gedachten over “Ouderschap…dat doe je samen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *