22 maart 2017 kinderen_positief_spiegel

De kracht van positief denken volgens mevrouwtje Praatgraag…

Ik ben vandaag een stevige boom

Vanmorgen deed ik mijn ogen open en keek recht in het slapende gezichtje van mijn jongste smurf. Ze is 10 jaar oud. Haar haartjes wild door de war en haar gezichtje heerlijk ontspannen. Deze jonge dame staat bijna iedere ochtend op met een lach. Zodra ze wakker is kan zij voor niemand haar grootste hobby geheim houden: kletsen!

Ze draagt inmiddels de bijnaam “mevrouwtje Praatgraag” en is hier maar wat trots op. Dit mooie meisje ziet in alles het positieve, ook al draagt zij zelf een ongevraagd rugzakje mee (mijn eeuwige schuldgevoel van falen én haar niet kunnen beschermen). Soms kruipt ze stiekem midden in de nacht op het vrije plekje naast mij. Zo ook vannacht…op zoek naar veiligheid. Vanmorgen waren haar eerste woorden: “mijn voetjes voelen lekker zacht aan, mama! En ik ben vandaag een stevige boom”. Ik smelt!!!! Dit betekent namelijk dat ze lekker geslapen heeft en vol zelfvertrouwen aan de dag wil beginnen. Is dit niet een voorbeeld van de kracht van positief denken? Hoe opgewekt kijkt zij naar de toekomst? Hoe heerlijk om zo je dag te starten? En hoe anders startte ik mijn dag tot voor kort.

De mooiste spiegels komen van kinderen

Het eerste wat ik deed als ik mijn ogen opende, was een greep richting het nachtkastje om op mijn telefoon het nieuws te lezen. Negatief en ellendig nieuws. Daar begon mijn dag mee (alsof mijn afdaling nog niet genoeg bagger bevatte). Mijn kleine smurf lag dan naast mij en las mee. Ik had er geen erg in hoe wij onze kinderen vergiftigen met “spam”, totdat mevrouwtje Praatgraag alle ellende die zij had gelezen (goed opgeslagen in haar mooie hoofdje) aan een ieder die het maar wilde horen, doorvertelde. Solliciteren naar een baan als journalist op 10 jarige leeftijd had haar vast een vermelding in het Guinness book of records kunnen opleveren. Tot in details kon zij het nieuws navertellen en overbrengen. Als het gaat om negatief beïnvloeden van kinderen door volwassenen zijn mijn ogen door haar spiegel naar mij wijd geopend. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dit doet.

De mooiste spiegels komen via onze kinderen.

De ongezouten uitspraken zijn een schat aan waardevolle informatie waar wij veel beter naar zouden moeten luisteren (en handelen). Open en eerlijk communiceren zoals zij doen en benoemen wat gevoeld wordt, zonder daarop beoordeeld te worden. Het zijn leerzame lessen!

Blaas me omver

Waarom kunnen volwassenen niet meer op die manier met elkaar communiceren? De manier zoals jonge kinderen dit met elkaar doen. Wij zijn toch zelf verantwoordelijk voor onze toekomst? Deze toekomst start in het hier en nu en de manier waarop wij onze kinderen opvoeden. Ik lees en hoor de laatste tijd niet anders dan negatieve berichten over “De jeugd van tegenwoordig“. Uitspraken van oordelende volwassen met een wijzende vinger naar “De jeugd“. Jeugd, welke wij zelf gevormd hebben. In plaats van wijzen zouden we met ze in gesprek moeten gaan. Mee laten denken in onze toekomst. Hoe zou het anders kunnen/moeten? Hoe ziet onze gezamenlijke toekomst eruit? Tijdens het voorlezen van deze blog aan mijn jongste smurf met uitgesproken mening kwam de mentaliteit van “De jeugd van tegenwoordig” naar voor. Haar reactie op deze blog: “Blaas me omver“!! Dit kan op twee manieren: positief of negatief. Het is aan ons (volwassenen) om hierin een keuze te maken die van invloed is op onze toekomst. De toekomst begint bij jezelf & if we all give a little, we can accomplish a lot.

Think positive! Join us with joy 😉

4 gedachten over “De kracht van positief denken volgens mevrouwtje Praatgraag…

  1. Met zo’n kanjer van een moeder snap ik volledig dat je kids zo wijs en stevig (en lief) in het leven staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *