1 april 2017 volg-je-hart

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Ik weet niet wat ik wil. Nooit geweten eigenlijk… Wat ik echt leuk vind? Ik vraag me af hoe ik daar ooit achter kom…Ik zou wel iets anders willen. Iets waar ik echt blij van word… Dit is slechts een greep uit de uitspraken van mensen waar ik mee spreek. En wat ik zelf ook regelmatig denk en zeg. Zoveel mensen doen iets wat ze eigenlijk helemaal niet willen doen. Maar ja…wat dan wel?

Waarom doen mensen vaak niet wat ze willen?

Ik vind dat fascinerend. Waarom doen er toch zoveel mensen niet wat ze willen? Ik sprak vandaag iemand die zei “mijn werk werd op een gegeven moment mijn hobby”. Volledig doen wat je echt leuk vind, hoe mooi is dat! Vroeger als klein meisje vond ik het geweldig om te zingen, dansen en op te treden. Het middelpunt van de aandacht. Ondanks dat ik best verlegen was, vond ik het toch prachtig al die aandacht. Stiekem nu nog steeds eigenlijk, alleen het grote verschil met toen en nu is…ik denk te veel na. Over de wat als-scenario’s. Wat als ze het niet begrijpen? Wat als ik af ga? Wat als ze het overdreven vinden? Wat als ze iets anders verwachten? Dus ben ik naarmate ik ouder werd, steeds meer een stapje terug gaan doen. Meer naar de achtergrond dan de voorgrond. Meer doen wat ‘nodig was’ dan wat ik graag wilde. En op een gegeven moment gaat dat aan je knagen.

Een groot deel van de onbevangenheid die je als kind van nature hebt, wordt in de loop der jaren door ervaringen ommuurt met:

 • Angst
 • Overtuigingen
 • Zelfbeeld
 • Onwetendheid
Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren

Bij de één is die muur natuurlijk hoger dan de ander. En dit komt, naar mijn mening, doordat de mensen met ‘lage muurtjes’ dichtbij zichzelf zijn gebleven. Zij kiezen vaker voor zichzelf en luisteren goed naar hun lijf (dat is de grootste les die ik geleerd heb uit mijn depressie). Deze mensen beheersen de cirkel van invloed en betrokkenheid als geen ander.

cirkel-van-invloed

Zit je in de cirkel van betrokkenheid dan ben je meer bezig met situaties en zaken waar je niets aan kunt doen. Mensen in de cirkel van betrokkenheid voelen zich vaak machteloos en tot niets in staat. Zij handelen reactief.

Mensen in de cirkel van invloed zijn bezig met hoe ze de situatie kunnen beïnvloeden. Zij handelen proactief. Door proactief te handelen vergroot je deze cirkel. Dit maakt je effectiever.

Mensen hebben moeite met iets omzetten naar concreet gedrag 

Ons brein is ‘gebouwd’ om verandering te weerstaan. Onze hersenen zijn geëvolueerd om gedrag te automatiseren in de hersenstam zodat we er verder niet over na hoeven te denken. Dat vergroot de overlevingskans. Dus veranderen wat altijd zo is geweest en actie ondernemen om nu echt te achterhalen en te ervaren waar je blij van wordt, is lastig.

Onze hersenen werken namelijk niet altijd mee. Ze helpen ons om pijn/lijden te voorkomen, waardoor wij geen noodzaak voelen om te veranderen. Ze beschermen ons zelfbeeld door vooral naar de ander te kijken (cirkel van betrokkenheid) in plaats van naar jezelf (cirkel van invloed). Daarnaast worden we ook door anderen beloond voor onze gewoonten en klachten. We krijgen soms extra aandacht of privileges waardoor we niet zo gemotiveerd zijn om er echt iets aan te veranderen.

Het is echter niet onmogelijk! Het kost wel tijd, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Wat mij geholpen heeft, is het volgende:

 1. werk met kleine, haalbare doelen (ervaar de kracht van succesjes)
 2. begrijp waarom je iets doet (leg het uit zodat een kind je begrijpt)
 3. maak het onderdeel van een groter plan (waar gaat je hart van kloppen)
 4. wees niet bang om fouten te maken (wees lief en mild voor jezelf)
 5. luister en sta open (stap uit je comfortzone)
 6. stel je kwetsbaar op (communicatie is key)
 7. vertrouw op je intuïtie (luister naar je lijf)
 8. focus op essentiele details (het grote verschil maak je met de kleinste dingen)
 9. maak serieus plezier (geniet!!)
Mijn hart gaat sneller kloppen van…

Mooi hoor al die goed bedoelde informatie, maar hoe heeft dit voor jou uitgepakt? Hoor ik je zeggen. Nou zoals ik al zei…het kost tijd, vertrouwen en doorzettingsvermogen :). Maar ik ben al een goed eind op weg.

 • Ik ben met deze blog gestart om succesjes te ervaren en serieus plezier te leren maken
 • Ik ben openlijk gaan praten over mijn falen als mens (OEPS! punt 4 moet ik nog hard aan werken…)
 • Ik ben gezonder gaan eten (dat vertel ik jullie binnenkort nog wel)
 • Ik luister probeer meer te luisteren naar mijn lijf
 • En last but not least….ik ben weer gaan zingen..sindskort zelfs in een band (zingen én dansen nog maar even niet. Ik heb al moeite om mijn tekst te onthouden, mijn zenuwen onder controle te houden en ook nog enigszins hoorbaar over te komen…maar zeg nooit, nooit).

Waar gaat mijn hart nu echt een sprongetje van maken? Verbinding! In de eerste plaats met jezelf maar ook zeker met de ander.

Verbinding is energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien voelen, gehoord en gewaardeerd. Wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

p.s. Wil je meer weten over de cirkel van invloed en betrokkenheid? Dan is het boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey een aanrader.

2 gedachten over “Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

 1. wat een goede blog Mireille! En indd Erwin mooi gezegd. Een van m’n 2017 goals is: do it now; sometimes later becomes never.. Doe wat je leuk vindt. Ongeacht wat anderen ervan denken. Vind het superstoer dat je het zingen hebt opgepakt.. Rock on!

 2. Heel mooi verwoord. Kijk later niet terug op je leven met spijt maar met trots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *